top of page

Wortelkanaalbehandeling

Om verschillende redenen kan een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling of endodontische behandeling genoemd, uitgevoerd worden. Vaak is de reden hevige kiespijn. De tand/kies is dan dermate ontstoken dat de zenuw door de tandarts verwijdert wordt om de pijn weg te halen. Met de wortelkanaalbehandeling wordt een mogelijke ontsteking voorkomen door niet af te wachten op het afsterven van de pulpa (het levende deel van de tand/kies).

Een wortelkanaalbehandeling is ook noodzakelijk als de pulpa reeds is afgestorven of als er een wortelpuntontsteking aanwezig is. Dan is de behandeling erop gericht om de bacteriën uit het wortelkanaal te verwijderen en te voorkomen dat ze daar weer binnendringen.

 

De behandeltijd van wortelkanaalbehandelingen kunnen uiteenlopen van ongeveer een half uur tot anderhalf/tweeënhalf uur afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. In de eerste afspraak wordt in kortere tijd de kanaalbehandeling gestart waarna de patiënt van de pijn is verlost. Later kan een langere afspraak plaatsvinden voor het afmaken van de behandeling.

tooth-2183445_960_720.jpg
bottom of page