top of page

Tandvleesontsteking 

Gezond tandvlees

Gezond tandvlees is roze van kleur en ligt strak om de tanden en kiezen. Ontstoken tandvlees komt samen met een donkere roze kleur en met de bloeding bij tandenpoetsen. Het is belangrijk om te weten dat gezond tandvlees niet bloedt wanneer u eet of uw tanden poetst. Gezond tandvlees is de basis van een gezond gebit. Het tandvlees is samen met het kaakbot en de vezels het fundament van uw tanden en kiezen. 

Flossen is net zo belangrijk als tandenpoetsen. Twee keer per dag poetsen met een zachte tandenborstel, eén keer per dag flossen tussen de tanden en kiezen en wel gezond eten is essentieel voor de gezondheid van uw gebit.  

Op uw reguliere controleafspraak bespreekt de tandarts of mondhygiënist met u de toestand van uw tandvlees.

Gingivitis

Gingivitis is het eerste stadium van een lichte tandvleesontsteking en is te herkennen aan rood, slap en gezwollen tandvlees en/of bloedend tandvlees bij het eten en/of poetsen. Gingivitis oftewel tandvleesontsteking ontstaat door de ophoping van tandplaque en tandsteen rondom tanden en kiezen. Het kenmerkt zich door roodheid en zwelling van het tandvlees. 

parodontitis.jpg

Tevens gaat het tandvlees bij aanraking gemakkelijk bloeden. Gingivitis kan genezen door een goede mondhygiëne toe te passen. Daarnaast kan een behandeling bestaan uit verwijdering van tandplaque en tandsteen door de preventie assistente (pockets minder dan 3mm) of door de mondhygiënist. Heel belangrijk punt over de  ontstoken tandvlees te genezen, tandenpoetsen moet twee keer per dag gebeuren en is tussen de tanden en kiezen regelmatig reinigen van belang.

Parodontitis

Het is een bacteriële infectieziekte die ontstaat door ontstoken tandvlees oftewel gingivitis. In een verder gevorderd stadium kan het kaakbot erdoor worden aangetast, wat verlies van kiezen en tanden tot gevolg kan hebben. Het is belangrijk dat parodontitis behandeld wordt om verdere aantasting van het parodontium te stoppen. Het parodontium bestaat uit tandvlees, vezels en kaakbot. Ze vormen samen het steunweefsel van het gebit. De vezels zorgen ervoor dat de tandwortel en het kaakbot stevig met elkaar verbonden zijn. Wanneer gingivitis niet op tijd behandeld wordt, kan dit overgaan in het 2 e stadium. Dit heet parodontitis. Gezondheid, weerstand en leefgewoonten spelen een belangrijke rol bij het krijgen van  parodontitis.

Zo geven roken, diabetes en stress een verhoogde kans. Bij parodontitis zijn ook de vezels en het kaakbot aangetast, kaakbot wordt verloren en de pockets worden dieper dan 4mm. De bekende ''last van terugtrekkende tandvlees'' (recessies) is ook een frequente tandvlees probleem. Parodontitis geeft zelden pijnklachten, waardoor het lang onopgemerkt kan blijven. Soms wordt het tandvlees dik en dit kan wel pijnlijk zijn. Ook een vieze smaak of slechte adem kan duiden op parodontitis.

dental-3599725.jpg
bottom of page